Продакт-менеджер: все про професію від навичок до зарплати

Пам’ятайте, що помилки у роботі проджект-менеджера можуть коштувати дуже дорого для всієї команди та проекту. Тому фразу «На своїх помилках вчаться» краще відкинути одразу Вакансія Head of Product та всіма доступними способами мінімізувати ризики. Саме тут вам і можуть допомогти soft-скіли. Для менеджерів команд за обставин, що динамічно змінюються, дуже важливо вміти тримати фокус і швидко ухвалювати рішення, оцінюючи ризики. Цей тренд буде актуальним у 2022 році як ніколи.

Які hard та soft skills потрібні продакт-менеджеру

«4 кроки до осяяння. Стратегії створення успішних стартапів» Стів Бланк

Немає сенсу обмежуватися тільки ними, оскільки в сучасному світі все дуже переплетено, а межі розмиті. Приклад Стіва Джобса і Стіва Возняка показовий у цьому плані. Перший увійшов в історію як бізнес-гуру і технічний геній. Возняк – технічний геній, який цікавився виключно комп’ютерами. Лідерство полягає в тому, щоб незримо направляти свою команду і одночасно не заважати їй працювати. Створити таку атмосферу, при якій люди будуть з величезним задоволенням приходити на роботу.

«Управління продуктом у Scrum. Agile-методи для вашого бізнесу»  Роман Піхлер

Які hard та soft skills потрібні продакт-менеджеру

Софт скіли — це особисті характеристики, що впливають на вашу поведінку і продуктивність на робочому місці. Найбільш розповсюджені компетенції, які включають в резюме, — це комунікаційні навички, тайм менеджмент, уважність до деталей, лідерство і робоча етика. У соцмережах розказали, як зібрати об’єктивну оцінку своїх soft skills та якісно прокачати кожен з них.

Які навички потрібні продакт-менеджеру

У своїх статтях ми часто оперуємо поняттями onerous abilities і soft skills. І ми вже коротко розповідали, що таке hard і gentle abilities у проджект-менеджера, чому вони важливі і як їх розвивати. Soft skills, або м’які навички, відіграють критично важливу роль у сучасному професійному середовищі. У цій статті ми розглянемо 100 питань, які допоможуть вам оцінити soft skills під час співбесід, оцінки ефективності та розвитку співробітників.

«Жорсткий менеджмент: змусьте людей працювати на результат» Ден Кеннеді

Від його рішень залежить успішність продукту та прибуток компанії. З такою ж швидкістю, як змінюється світ, з’являються і нові знання. Якщо перестати постійно вчитися, ви не будете конкурентні на ринку праці.

Які hard та soft skills потрібні продакт-менеджеру

Однак вони вимагають іншого підходу до навчання. Все починається з пізнання себе, наприклад, як ти схильний робити щось, що рухає тобою та як ти реагуєш на відгуки. Як ми обговоримо пізніше, важливо розвивати та підтримувати баланс між цими двома типами навичок, щоб отримати роботу мрії та кар’єрне зростання.

Важливо також навчитися створювати дорожні карти розробки продукту (Product Development Roadmap) — високорівневі плани з робочим потоком та ключовими моментами. Відповідно до них будуватиметься вся робота над продуктом. Також корисною буде бізнесова жилка, яка дозволяє бачити можливості для розвитку продукту та способи їхньої реалізації. Одна з небагатьох книжок з маркетингу, яка наповнена зрозумілими графіками, схемами, таблицями та реальними кейсами, і все це легко сприймається. Роджеру Бесту вдалося гармонійно об’єднати теорію та практику в одному місці, зробивши акцент на сучасних способах просування товарів і послуг, аналітиці та метриках. Одна з «фішок» книжки — приклади маркетингових планів і завдання для самоконтролю.

Автор пропонує альтернативу двом протилежностям у керівництві — приязності та деспотизму — у вигляді раціонального підходу до розподілу обов’язків і контролю співробітників. Усе це підсилено прикладами та практичними порадами. В основному, продакти потрібні в тих компаніях, які випускають власний продукт. А в тих, що займаються замовленнями від інших компаній, частіше працюють проджект-менеджери. Можливо, після прочитання виявилося, що вам не вистачає конкретних навичок, тоді це привід розвиватися далі, використовуючи skills set як гайд, щоб рости у продакт-менеджменті. Наприклад, якщо завдання користувача — зробити покупку, потрібно налагодити всі етапи воронки так, щоб збільшилася цільова метрика — кількість покупок.

  • У сучасних реаліях гібридного формату роботи підходи до неї сильно змінилися.
  • Багато хто вже зараз зміг вибудувати life-work-balance і не завдавати шкоди особистому простору.
  • Натомість, американські колеги, навпаки, щодня спілкуються з бізнес-стейкхолдерами і значно менше — з інженерами.
  • Тут роботодавці цінують впевненість у собі, впливову поведінку та спілкування, якісне отримання та надання зворотного зв’язку.
  • Від себе додам що зараз для продактів критично важливо залишатись на зв’язку і відвідувати всі заплановані мітинги.

Тверді навички набагато, на відміну від м’яких, піддаються кількісній оцінці та виміру. Це речі, яким співробітники спеціально навчені на курсах та програмах підвищення кваліфікації. Також хард скіли набуваються досвідом під час роботи та практики. Більшість посад знаходяться саме в цій категорії. Наприклад, юристи – їм потрібно знати закон, але також необхідно знаходити спільну мову з клієнтами.

На основі отриманих відповідей потрібно робити висновки стосовно того, чого не вистачає кожній людині. Як ефективно розставляти пріоритети, щоб уникнути стресу, підвищити продуктивність та зберегти баланс між роботою і особистим життям. PM повинен мати навички тренера, ментора, коуча.

Product Management — позиція загально бізнесова. Можна піти в нафтогазовий сектор і бути там продактом. Хоч структура переліку в цій секції класно підходить для хардових скілів, та буде помилкою не включити в неї і кілька основних м’яких навичок. Ця секція — чудове місце для більш вузьких універсальних компетенцій, які не вдалося включити в секцію “Досвід”.

Знання цієї бази допоможе продакту краще розуміти технічних IT-фахівців і планувати роботу команди, а також запобігати появі можливих ризиків. Хороша команда — це велика частина успіху будь-якого проєкту. Автори розповідають, як створити та керувати Dream Team, як діяти на різних етапах розвитку продукту та компанії, які стратегії та тактики обирати в комунікації з партнерами та клієнтами. Усе це на базі близько 100 інтерв’ю з успішними продактами, які діляться реальними кейсами та порадами. Після прочитання книжки ви точно матимете уявлення, як керувати командою для розробки та запуску успішного продукту. Найчастіше, коли говорять про навички, мають на увазі професійні знання і вміння.

Але не менш важливі й Soft Skills — універсальні непрофесійні якості, які допомагають нам взаємодіяти між собою в команді незалежно від сфери діяльності. У поточному форматі роботи співробітники часто зустрічаються онлайн, спілкуються з колегами через листування, пристосовуються до мультинаціональних особливостей колег. Прийняття ситуації та вміння підлаштуватись під неї будуть як ніколи корисними. Цей міст може й палати, й хитатись, але він повинен забезпечити спокій на обох берегах. У сучасному світі бізнесу інновації — те, що допомагає компаніям випередити конкурентів.

Також корисною буде бізнесова жилка, яка дозволяє бачити можливості для розвитку продукту та способи їхньої реалізації. Володіння англійською мовою є критично важливим — і для продакта оптимальним рівнем буде не B1/B2. Це повинен бути рівень, коли ви можете вийти на Zoom-call з людиною з іншої сфери, обговорити все необхідне, зрозуміти одне одного й зафіксувати важливу інформацію на папері. Експерти наголошують, що хард скіли не слід протиставляти софт скілам. Найкраще розвивати їх у тандемі, щоб відповідати тому самому золотому балансу навичок, які так затребувані у роботодавців у 2023 році.

Робота в кращіх IT командах https://wizardsdev.com/

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *